• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Tanıtım/Bilgilendirme

Tanıtım-Reklam

Takvim
Yeni Açılımlar Eğitimde Neleri Değiştirecek?

Yeni Açılımlar Eğitimde Neleri Değiştirecek?

"Başbakan Erdoğan‘ın günlerdir büyük bir beklenti yaratarak kamuoyu ile dün paylaştığı Demokrasi Paketi’nde, eğitime yönelik ciddi açılımlar vardı. Örneğin Kürtçe ve Arapça kolejler, örneğin tesettürlü öğrenci ve öğretmenler, örneğin üst kimliksiz öğrenciler, örneğin yeni alfabeyle, sil baştan yeniden elden geçirilecek olan ders kitapları..."

 Alevi ve Roman açılımı ise bir başka farkındalık...
Kimilerine göre cesur adımlar, kimilerine göre ağızlara sürülen bir parmak bal, kimilerine göre de eğitimin temel sorunlarını çözmenin çok ötesinde, eğitimi Cumhuriyetçi ekseninden uzaklaştırıcı tehlikeli girişimler olarak nitelendirilen bu “reformlara” gelin bir kez daha göz atıp artılarını, eksilerini sorgulayalım:

X, Q, W açılımı

Başbakan Erdoğan‘ın açıkladığı demokratikleşme paketi, idari ve toplumsal hayata ilişkin pek çok düzenleme içeriyor.
Pakette yer alan reformların bir kısmı yasal düzenleme, bir kısmı Bakanlar Kurulu kararı, bir kısmı da yönetmelik değişikliği ve genelge gibi idari düzenlemelerle hayata geçirilecek.
Demokratikleşme Paketi’ndeki eğitimle ilgili maddeler şöyle:  
-  Türk Ceza Kanunu’nda belirli harflerin kullanılmasından dolayı var olan cezai müeyyide kaldırılıyor. Böylece fiilen de uygulama alanı kalmayan ihlaller, ceza kanunundan çıkarılıyor. X, Q ve W gibi son dönemde sıkça kullanılan harflerin kullanımı yasal olarak serbest hale gelecek.
Harf devrimi gerçekleştirilirken bu harfler çok tartışılmış ve o günün koşullarında buna gerek duyulmamış. Doğru olan o zaman, o günün koşullarına göre alınan o karar mıydı yoksa bugünün koşullarına göre alınan bu karar mı, bunu en iyi zaman gösterecek...

 Kürtçe, Arapça kolej

- Özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önü açılacak. Türkçe dışındaki dillerde eğitim ve öğretim konusunu düzenleyen, 2923 Sayılı Kanun’a eklenecek yeni hükümle, Özel Eğitim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere, farklı dil ve lehçelerde özel öğretim kurumu açılabilecek. Bu kurumlarda eğitim ve öğretimin yapılacağı dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu’nca tespit edilecek. Milli Eğitim Bakanlığı, bu tür kurumların açılmasına ve denetimine ilişkin esasları çıkaracağı bir yönetmelikle düzenleyecek. Programlar, kanunda yer aldığı gibi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenecek. Yine mevcut kanunda yer aldığı gibi, bu okullarda da belli dersler Türkçe olacak.
Bu açıklamaya herkes Kürtçe eğitim yapacak okullar geliyor gözüyle bakıyor ama Arapça eğitim yapacak okul sayısı emin olun çok daha fazla olacaktır...
Fransızca, Almanca, İngilizce, İtalyanca eğitim yapılıyordu da Kürtçe, Arapça niye yapılmasın! Fazla detay yoktu. Diğer yabancı okullarda olduğu gibi derslerin sadece bir bölümü mü o dillerde yapılacak? Bu tam anlaşılamadı. Ve sadece lise düzeyinde mi? Aslına bakılırsa Anayasa, temel eğitim Türkçe yapılır diyor. Yani anayasal değişiklik gerektiriyor!..

 Alevi açılımı

- Nevşehir Üniversitesi’nin ismi Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirilecek.
Nevşehir Üniversitesi’nin isminin değiştirilmesi Alevi açılımı için yeterli mi? Bu konu da eminim ki çok tartışılacak...

 Kıyafet serbestisi

 Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ni değiştirerek, kamu kurumlarında  başörtüsü yasağı kaldırılıyor. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmeliğin 5’inci maddesinde değişiklik yaparak, kadın çalışanların giyimleri üzerindeki ayrımcı ihlalleri kaldırılacak. Resmi üniforma giymek zorunda olan, Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet ve hakim ve savcılar bu düzenlemenin kapsamına girmeyecek.
Kıyafet yönetmeliği şimdiye kadar bin defa değişmeliydi ama umarız bu karar da okullardaki serbest kıyafet devrimine dönüşmez. Üzerinde iyice düşünülmeden atılan adımlar, bazen geri dönüşleri beraberinde getirebiliyor.

Andımız artık yok!

- İlkokullardaki öğrenci andı uygulaması kaldırılıyor. 1933 yılında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle başlatılan “Andımız” uygulaması, ortaokulların ardından şimdi de ilköğretimde kaldırılacak.
Hemen her ülkenin tıpkı ulusal marşları gibi üst kimlik oluşturmaya yönelik ulusal andları da var. Sözleri yeniden yazılabilir ve insani değerler öne çıkartılarak devamı sağlanabilirdi. Bugün için eğitim sisteminin en büyük zaaflarından birisi de aidiyet hissinin yaratılamaması. Öyle bir nesil ortaya çıktı ki ne ülkesini seviyor ne arkadaşlarını, ne de çevresini ve olup bitenleri!..

Roman açılımı

- Roman Dil ve Kültür Enstitüsü kuruluyor. Roman vatandaşların dil ve kültürleri ile karşılaştıkları sorunlara ilişkin araştırmalar yapmak, çözüm önerileri üretmek amacıyla, bir il üniversitesi bünyesinde, Roman Enstitüsü kurulacak.
Enstitü açılması olumlu bir adım ama neyi değiştirecek? Bugüne kadar, yüzlerce farklı alanda enstitüler açıldı da ne oldu?
Özetin özeti: Paket hakkında olumlu ya da olumsuz konuşmak için çok erken. Kamuflaj mı, kucak açma mı yoksa samimiyet testi mi? Bakalım değişen ne olacak?..Milliyet

aguclu@abbasguclu.com.tr   editor@abbasguclu.com.t

  
2990 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Belki bir gün...

Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
            Süleyman ŞEN

VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası