• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Tanıtım/Bilgilendirme

Tanıtım-Reklam

Takvim

Mutlaka Kahvaltı

Kahvaltı yapan çocuk öğrenmeye daha açık

Sağlık uzmanları, öğrencilerin okulda daha başarılı ve iyi zinde olması için kahvaltının önemini belirtip aileleri uyardı

Çocukların yeterli ve dengeli beslenebilmesi için kahvaltı alışkanlıklarının olması gerektiğini anlatan uzmanlar aileleri uyarıyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) SamsunSağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Sökülmez, kahvaltının çocuklar için çok önemli bir öğün olduğunu belirtti. Sökülmez, "Bütün gece aç kalan vücudun çalışma gücüne alışması için kahvaltıya ihtiyaç vardır" dedi.

Sökülmez, özellikle 5 ile 12 yaş arasının büyüme ve gelişimin en hızlı yaşandığı dönem olduğunu söyledi. Bu dönemde sağlıklı beslenme adına yapılacak tüm doğruların çocuğun sağlığını koruyacağını, geliştirici önlemlerin ise çocuğun tüm yaşamı boyunca etkili olacağını anlattı. Okul çağında öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişimlerini en iyi şekilde tamamlamalarına ve ilerki yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalarına destek olunması gerektiğine dikkati çeken Sökülmez, şöyle konuştu:
"Aileler çocuklarının yalnızca okul başarılarıyla değil, onların büyüme ve gelişmelerini izleme ve sağlıklı beslenme davranışları geliştirmeleriyle de yakından ilgilenmeli ve kendi beslenme alışkanlıkları ile örnek olmalıdır. Öğrencilere temel beslenme bilgilerinin verilmesi önemlidir. Öğrenilen bilgilerin davranışa dönüştürülmesi, yanlış beslenme alışkanlıklarına zamanında müdahale edilmesi ve beslenme davranışları ile örnek olma konusunda, velilerin yanı sıra, öğretmenlere de önemli sorumluluklar düşmektedir."

“Kahvaltı büyük önem taşıyor”

Sökülmez okul çocuklarının önemli bölümünün kahvaltı yapmadan okula gittiklerini dile getirdi. Kahvaltının çocuğun günlük aktivitesini doğrudan etkilediğini söyleyerek, şöyle devam etti:
"Okul çağı, çocuğun toplum yaşamına ilk kez bilinçli olarak girdiği dönemdir. Bu nedenle okul çağında kahvaltı önemlidir. Bütün gece aç kalan vücudun çalışma gücüne alışması için kahvaltıya ihtiyaç vardır. Uzun süren bir açlık sonucu kahvaltı edilmediğinde çocuk kendini güçsüz hisseder, başı döner. Yeterli enerji oluşmadığı için zihinsel faaliyetlerde özellikle dikkat, çalışma ve öğrenme yeteneği azalarak başarı düşer. Bu nedenle çocuğun yeterli ve dengeli beslenebilmesi için ailenin ve okul yönetimindeki kişilerin beslenme konusunda eğitilmeleri önemlidir."

Sökülmez, çocukların kahvaltı yapamama nedenlerinin başında, sabah geç kalkma yüzünden okula yetişememe korkusuyla zaman bulamama, yemek yeme isteği duymama ve bu öğünü önemsememenin geldiğini belirtti. Okuldaki çocuklar için kahvaltı ile öğle yemeği arasındaki sürenin uzun olduğunu anlatan Sökülmez, "Açlık durumunda beyne enerji sağlayan kan şekeri en alt düzeye inmiştir. Kan şekerinin yeterli düzeyde olmasının özellikle okul çağı çocuklarında öğrenme ve anımsamayı içine alan birçok beyin ve davranış işlevlerini düzenlediğini göstermiştir. Kahvaltı, öğrenme açısından son derece önemlidir” diye konuştu.

Sökülmez, çocuklara hazırlanan beslenme çantalarına peynir, yumurta, taze sebze ve meyve gibi besinler ile süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu konulması gerektiğini anlattı.
Kaynak Hürriyet Eğitim


Yorumlar - Yorum Yaz

 

“Bugün hepimize düşen ortak görev; ulusal değerlere, bilince, Cumhuriyet’e sahip çıkmak, Çanakkale’yi, Kurtuluş Savaşı’nı kazanan  ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır. Türk Ulusu dili, kültürü, tarihi ve saygın kimliğiyle aydınlık yarınlara el ele güçlü biçimde yürüyecektir.” Mustafa Kemal ATATÜRK

Belki bir gün...

Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
            Süleyman ŞEN

VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası