Türkiye'de Hayvancılık
HayvancılıkYöntemleri
Mera hayvancılığı:Meralarda otlatılan hayvanların ahır veya ağıllarda kaba yemle beslenmesine mera (otlak) hayvancılığı denir. Doğu AnadoluBölgesinde oldukça yaygındır.
Besi hayvancılığı: Ahırlarda yapay yemlerin kullanılmasıyla yapılan hayvancılık faaliyetine de besi hayvancılığı denir. Batı ve İç Anadolu bölgelerinde besi hayvancılığı yapılmaktadır.
Yapılan hayvancılık faaliyetlerimde verim düşüktür. Bu durumun en temel nedeni yerli hayvan ırklarına ait et ve süt veriminin düşük olmasıdır.
Türkiye'de Büyükbaş hayvancılık
Türkiye’nin hemen her bölgesinde büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Yazların serin ve yağışlı geçtiği, çayır bitki örtüsünün yaygın olduğu Kuzeydoğu Anadolu önemli sığır yetiştirme alanıdır.Türkiye'deki et ve süt üretiminin büyük bölümü büyükbaş hayvancılıktan sağlanmaktadır. Türkiye’de 2018 yılı itibarıyla yaklaşık 17,2 milyon büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Mevcut sığırların iyileştirilmesine devam edilmekte ve melez sığır sayısı artarken yerli sığır sayısının azalmaktadır.
Türkiye'de Küçükbaş hayvancılık
Bozkırların geniş alan kaplamsı ve bozkır bitki örtüsünün varlığı, koyun yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapılmasına imkân sağlamaktadır. Özellikle iç kesimlerde etkili olan yarı kurak iklim koşulları koyun yetiştiriciliği, Toroslar gibi dağlık alanlarda ise kıl keçisi yetiştiriciliği, Ankara ve çevresi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise tiftik keçisi yetiştiriciliği ön plana çıkar. .
Türkiye'de Balıkcılık
Su ürünleri içerisinde bulunan balıkçılık yanında midye, ıstakoz ve sünger de yer almaktadır.
Türkiye'de balıkçılık Kıyı balıkçılığı, Kültür balıkçılığı ve de Tatlı Su balıkçılığı şeklinde yapılmaktadır.
Türkiye’de balıkçılık daha çok kıyı balıkçılığı şeklin ve yaklaşık 100 balık çeşidi ile yapılmaktadır.
Karadeniz ve Marmara denizleri Türkiye balıkçılığı için çok önemlidir. En çok hamsi, istavrit, kefal, çaça, lüfer, mezgit ve palamut tutulmaktadır.
Akarsu, tatlı su gölleri ve baraj göllerinde yapılan balıkçılık(tatlı su balıkçılığı) da Eğirdir, Beyşehir, Çıldır, İznik ve Uluabat göllerinde yapılmakta
Özel olarak düzenlenmiş havuzlarda bilimsel yöntemlerle ve ticari amaçla balık üretme işlemine de kültür balıkçılığıdır. Ülkemizde kültür balıkçılığı ile daha çok alabalık, sazan, çipura ve levrek üretimi yapılmaktadır.
Türkiye'de Arıcılık
Farklı iklim tiplerinin görüldüğü Türkiye, zengin ve çeşitlilik gösteren bitki örtüsüne sahiptir. Bu bitki çeşitliğiği arıcılık faaliyetleri geniş alanlara yayılmıştır. Arıcılık faaliyetleri sonucu; bal, bal mumu, arı sütü, arı zehiri, polen, propolis gibi sağlık ve beslenme açısın dan son derece değerli ürünler elde edilmektedir. Kars, Bitlis, Hakkâri, Rize, Ordu, Muğla, Erzurum arıcılık faaliyetleri sonucu üretilen ballarıyla ülke genelinde ön plana çıkan illerdir.
Türkiye'de Kümes hayvancılığı
Eti ve yumurtası için beslenen tavuk, hindi, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlar kümes hayvanları olarak tanımlanır. Özellikle yumurta protein kaynağı olarak yüksek oranlarda tüketilmektedir. Pazara yakın olma durumundan dolayı büyük şehirlerin etrafında modern kümes hayvancılığı yapılmaktadır. Bolu, Sakarya, Balıkesir ve Manisa tavuk yetiştiriciliğinin en fazla olduğu yerlerdir
EK KAYNAKLAR