TÜRKİYE'NİN PLATOLARI
Akarsular tarafından derin vadilerle yarılmış, çevresine göre yüksek engebeli düzlüklere plato denir. Türkiye’de platolar geniş yer kaplamaktadır.
Anadolu dördüncü zaman başında epirojenik hareketlerle toptan yükselmesi sonucu üzerinde yüksek düzlükler oluşmuştur. Bu düzlükler, akarsular tarafından derince vadilerle parçalanmış ve platolara dönüşmüştür.
Platolar oluşum bakımından farklı özellikler gösterir.
Oluşumlarına göre platolar aşınım düzlüğü platoları, tabaka düzlüğü platoları, volkanik platolar ve karstik platolar olarak dörde ayrılırlar.
1. Aşınım Düzlüğü Platoları: Aşınma sonucu düzleşen yerlerin akarsular tarafından yarılması sonucu oluşan platolardır. Marmara’da yer alan Çatalca-Kocaeli Platosu(yüksekliği 200- 300 metredir) ve Karadeniz’de yer alan Perşembe Platosu aşınım platolarıdır.
2. Volkanik Platolar: Lav tabakalarının akarsular tarafından yarılmasıyla oluşan plato çeşididir. Erzurum–Kars( yüksekliği yer yer 2000 metreyi bulmaktadır) ve Ardahan platoları ülkemizdeki volkanik platolara örnektir.
3. Karstik Platolar: Kalker ve jips gibi suda kolay çözünebilen kayaçların bulunduğu arazilerin akarsular tarafından aşındırılması sonucu oluşan platolardır. Akdeniz Bölgesi’ndeki Taşeli Platosu ve Antalya’nın batısındaki Teke Platosu karstik platolara örnektir.
4. Tabaka Düzlüğü Platoları: Tabaka uzanışı yatay duruşlu olan tortulların akarsular tarafından derin bir şekilde yarılması ile oluşan platolardır. Bununla birlikte İç Anadolu’daki platolar da aşınarak deniz seviyesine yaklaşmış düzlüklerin yükselmesi ve bu yüksek düzlüklerin akarsular tarafından yeniden yarılmasıyla meydana gelmiştir. İç Anadolu’da yer alan Haymana, Cihanbeyli, Obruk, Bozok, Uzunyayla platoları(yüksekliği 1000 - 1200 metre arasında); Ege’de yer alan Yazılıkaya-Bayat- (yüksekliği 800 ile 1000 metre arasında değişir) Platosu; Güneydoğu Anadolu’da yer alan Gaziantep ve Şanlıurfa platoları (yüksekliği 600 ile 800 metre arasında değişir) tabaka düzlüğü platolarına örnektir.
EK KAYNAKLAR
TÜRKİYE HARİTASI ÜZERİNDE PLATOLARIMIZ
http://cografyaharita.com/haritalarim/2bturkiye-yer-sekilleri-haritasi2.png
PLATOLARDAN FAYDALANMA
Konu videosu https://www.youtube.com/watch?v=l9fcuYsUTp8&t=20s
Öz değerlendirme bölümü:Türkiye dilsiz haritası üzerinde kendinizi değerlendirebilirsiniz
Öz değerlendirme bölümü:Konu sınavını yaparak kendinizi değerlendirebilirsiniz
Haritahttp://www.suleymansen.com/FileUpload/op42022/File/turkiye_dilsiz_haritasi.jpg
Anasayfa