• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Tanıtım/Bilgilendirme

Tanıtım-Reklam

Takvim
SBS yi kazanamayan 574 bin öğrenci ne yapacak?

574 bin öğrenci SBS yi kazanamadı

Milli Eğitim Bakanı Avcı, genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi sürecine ilişkin, "bir kontenjan sorunu yok" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı,  Bakanlıkta basın mensuplarıyla bayramlaştı. 

Anadolu liselerinin düz liselere dönüştürülmesi sonrası SBS'yi kazanamayan 574 bin öğrencinin açıkta kaldığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Avcı, "açıkta kalan öğrenciler" tabirinin doğru olmadığını söyledi.

Okul türlerinin azaltılmasına ilişkin çalışmaların 3 yıldır devam ettiğini, bu kapsamda düz liselerin Anadolu ve meslek liselerine dönüştürüldüğünün hatırlatan Avcı, Anadolu lisesileri herkesin birinci önceliği olmadığını ifade etti.

Anadolu liseleri dışındaki okulları tercih edenler için kontenjanların zaten bulunduğunu dile getiren Avcı, "Kamuoyunda şöyle bir algı uyandırılıyor ki o yanlış. 'Herkesin birinci önceliği Anadolu lisesi ama bu birinci önceliğini kazanamayan, geriye kalan, bütün ister istemez zorunluluktan dolayı meslek liselerine veya imam hatip okullarına gidecekler', böyle bir şey yok. Çünkü geçmiş yıllardaki uygulamalardan biliyoruz ki bütün öğrencilerin birinci önceliği Anadolu liseleri değil. Meslek liseleri ve imam hatip okulları, Anadolu liseleri kazanılamadığı için gidilen okullar değil. Tam tersine pek çok öğrencimiz için pek çok aile için meslek liseleri imam hatip liseleri pekala birinci öncelik" diye konuştu.

Avcı, şunları kaydetti:

"Anadolu liselerine kayıtlar bittikten sonra, diğer okullara zaten birinci tercihi o okul olduğu için yerleşen öğrenciler de yerleştikten sonra, gerek imam hatip okullarına gerek meslek liselerine, öğrenciler yerleştikten sonra  görülecek ki bir kontenjan sorunumuz yok. Buna rağmen özellikle ilçelerden il merkezlerine gelip, düz liseden nakil olarak gelip il merkezinde kendilerine eşdeğer okullar bulamayacak öğrencilerimiz için illerimizde bu ihtiyacı da karşılamak üzere çok programlı lise sınıfları açıyoruz zaten. Dolayısıyla normal lisede, eski düz lise dediğimiz lisede okuyup, yer değiştiren öğrenciler geldikleri yerlerde eşdeğer bir okul bulamamalarına binayen biz onlar için de çok programlı sınıfları açıyoruz."

Anadolu liselerine, tercihleri doğrultusunda meslek liselerine ve imam hatip liselerine, çalışma koşulları ya da yerleşim koşulları nedeniyle açık liselere veya çok programlı liselere yerleşecek öğrencilerin bulunduğunu vurgulayan Avcı, "Anadolu liselerine kaydolmamış 574 bin öğrencinin tamamının zorunlu olarak başka okullara yönlendirileceği iddiası tamamen yanlış" dedi. 

28 Şubat mağduru öğretmenler

Bakan Avcı, 28 Şubat mağduru öğretmenlerin mesleğe dönüş sürecine ilişkin soru üzerine, bunların bir bölümünün bundan önce başta MEB olmak üzere değişik kamu kuruluşlarında görevlerine iade edildiğini anımsattı.

Kamuda çalışan her 3 kişiden birinin MEB'de istihdam edildiğini bildiren Avcı, "O mağduriyet dalgası içinde en fazla mağdur olan kesim MEB camiası oldu. Bu çercevede daha önce de bin 800'ünün üzerinde öğretmenimiz bundan önceki dönemlerde son 10 yıl içerisinde göreve başladılar. Henüz bir şekilde göreve başlamamış, durumları netleşmemiş öğretmenlerimize ve eğitim çalışanlarına tekrar böyle bir hakları olduğunu hatırlatmak üzere böyle bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme çerçevesinde o dönemde mağdur edilmiş, haksızlığa ugramış, mesleklerini icra edemez duruma düşürülmüş öğretmenlerimiz ve çalışanlarımız tekrar görevlerine başlayabilecekler" şeklinde konuştu.

Yeni bir sınav icat etmiyoruz

SBS'nin yerine öğrencilerin önündeki 4 yılı etkileyecek tek bir sınav koymama konusundaki kararlılıklarının sürdüğünü vurgulayan Avcı, "Yeni bir sınav icat etmiyoruz. Sadece öğrencilerin yıl içerisinde zaten girdikleri yazılı sınavlardan bazılarını daha denetimli yaparak, notların daha güvenilir olmasını, bunların da liseye geçişlerde kullanılabilmesini sağlamak istiyoruz. Yaptığımız çalışma buna yönelik. Yani SBS'nin yerine yeni bir sınav, sınavlar icat etmiyoruz" diye konuştu. 

Okullarda yıl içinde belli derslerden yapılan yazılı sınavlardan bazılarını, Milli Eğitim Bakanlığının denetiminde, gözetiminde ve değerlendirilmesinde gerçekleştirmeyi plandıklarını vurgulayan Avcı, hangi yazılıların MEB'in denetimde yapılacağını, bunların ağırlıklarının ne olacağını, toplantılarda elde ettikleri geri beslemeleri değerlendirdikten sonra duyuracaklarını söyledi. 

Dershanelerin kapatılması

Dershaneleri dönüştürme programının gerçekleşebilmesi için yasal düzenleme gerektiğine işaret eden Avcı, bunun ancak Meclis açıldıktan sonra söz konusu olabileceğini, Milli Eğitim Bakanlığının tek başına bir şey yapamayacağını kaydetti.

Konunun Meclis'in tasarrufunda olduğunu vurgulayan Avcı, "Meclis açıldıktan sonra yapılacak bir düzenlemeyle dershaneler özel okula dönüşebilecek. O zaman demek ki bu ne zamana denk gelir, önümüzdeki yasama döneminde yapılacak böyle bir düzenleme ancak 2014-2015 ders yılından itibaren geçerli olur" ifadesini kullandı

Kaynak: AA

  
3503 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Belki bir gün...

Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
            Süleyman ŞEN

VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası