• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Tanıtım/Bilgilendirme

Tanıtım-Reklam

Takvim
Süleyman ŞEN- KARALAMA DEFTERİ
ssen_2009@hotmail.com
% 50 BAŞARISIZLIK
15/06/2014

                       % 50  BAŞARISIZLIK İLE SINIF GEÇMEK    
   
        07/09/2013 tarihinde yürürlüğe giren Ortaöğretim kurumları yönetmemeliği ile ilk eğitim-öğretim yılını geride bıraktık. İlk kez  % 50 başarı oranı ile öğrencilerimizi bir üst sınıfa geçirdik. Doğrusu çok kolay oldu. 5-6 dersi başarısız olan- belki daha fazlası- tüm öğrencilerimiz başarılı sayılarak bir üst sınıfa geçti. Ortaöğretim kurumlarında ders sayısını yaklaşık 12-13 olarak kabul edersek yine % 50 başarı karşımıza çıkıyor. Bazen bu durum çok daha aşağı düşebiliyor.
      
      Bu ne anlama geliyor?
     
      Öğrencilerimiz dört yıllık eğitim öğretim süresince hep %50 ‘i başarı olarak kabul edip, sadece sınıf geçmek için gerekli notları toplamayı hedef seçiyor. Böylece onlara göre zor ama temel eğitim için şart olan çok önemli dersleri es geçiyor. Burada şunu da ilave etmek gerekir.  Öğrenciler sadece 9.sınıfta kendilerine sunulan zorunlu derslerden % 50’i bulmak zorundalar. Diğer sınıflarda ise çoğunlukla kendi seçtiği derslerde bu hedefi tutturmak zorundalar. Bu da hiç de zor olmuyor. Zira, öğrenciler bazen öyle dersler seçiyorlar ki doğru dürüst bir kitabı bile yok. Hal böyle olunca derse giren öğretmenlerde zor durumda kalıyor, birkaç not yazdırıyor ve bunlardan öğrencileri sorumlu tutuyorlar. Bu durum ise öğrencilerin bu derslerde yüksek not almasına yarıyor.
    
       Ne yapmalı?
   
      Yukarıda anlatılmaya çalışılan durumu MEB görmüş olmalı ki 2014/2015 eğitim-öğretim yılından itibaren sınıflarda ders değişikliğine gitti. MEB, Tebliğler Dergisi’nin  23/01/2014 tarihli ve 2676 sayılı duyurusu ile durumun değiştiğini ve artık tüm 10. sınıflarda Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinin  zorunlu olduğunu ilan etti. Doğru bir adım atıldığı kanaatindeyim.
    
      Bu iyi bir adım ama genel durumu düzeltmek için yeterli değil. Meseleyi daha ayrıntılı olarak analiz etmeliyiz.  Ortaöğretim de dersler “alan dersleri” ve “temel eğitim dersleri” olarak ikiye ayrılmalıdır. Kültür dersleri temel eğitim dersleri olarak tüm sınıflarda değişen saat ve değişen içerikte yer almalı ve böylece lise mezunu olmaya aday öğrenci her sınıfta bu derslere karsı sorumlu tutulmalıdır. Ders başarısı da alanlara göre değişmeli % 40- 60 arasında olmalıdır.Yani bu derslerde  meslek sınıflarında % 40 başarı aranmalı, kendi alanlarında ise % 60 başarı ile bir üst sınıfa geçilmelidir. Mesela Tarih, Coğrafya, Matematik, Fizik, Kimya Biyoloji , Dil-Edebiyat dersleri tüm sınıflarda zorunlu olmalı, içerikleri ve saat sayıları alanlara göre belirlenmelidir.Alan derslerine gelince öğrenciler bu derslerde mutlaka başarı göstermeli ve %60 ortak başarı ile bir üst sınıfa geçmelidir.
    
     Kazanç Ne Olacaktır?
    
     Çocuklarımızı hayata hazırlarken yalnız mesleğine değil, onları her alanda kültürlü bir birey olarak hayata hazırlamak, eğitimi süresince onlara yaşamlar için gerekli olan bilgileri kazandırmak ve böylece donanımlı bir nesil yetiştirmek. Bu da ülkemizdeki insan profilini kısa sürede yükseltecek, sağlıklı, mutlu ve meslek sahibi olan insanlarımız hem kendi dünyalarına hem de çevrelerine olumlu katkılar sağlayacaktır.
                                                                                        Süleyman ŞEN



5367 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

EĞİTİM SİSTEMİMİZ VE POLİTİKA - 04/01/2013
EĞİTİM SİSTEMİMİZ VE POLİTİKA “Eğitim toplumda hala en çok tartışılan konu” “Eğitimde taşlar yerine oturmuyor”
4+4+4 ve 2012-2013 - 05/08/2012
Türk Eğitim sisteminde bir çok yeniliğin olacağı 2012/2013 Eğitim-Öğretim yılı oldukça hareketli olacağa benziyor

 

“Bugün hepimize düşen ortak görev; ulusal değerlere, bilince, Cumhuriyet’e sahip çıkmak, Çanakkale’yi, Kurtuluş Savaşı’nı kazanan  ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır. Türk Ulusu dili, kültürü, tarihi ve saygın kimliğiyle aydınlık yarınlara el ele güçlü biçimde yürüyecektir.” Mustafa Kemal ATATÜRK

Belki bir gün...

Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
            Süleyman ŞEN

VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası