• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/profile.php?id=100001891930624
  • https://twitter.com/Suleymanshen
  • https://www.instagram.com/ders.cografya
  • https://www.youtube.com/@cografyatvsuleymansen
Menü Başlıkları
Tanıtım/reklam




Tanıtım/Bilgilendirme

Tanıtım-Reklam

Takvim
Süleyman ŞEN- EĞİTİM REHBERLİĞİ
ssen2009@hotmail.com
Okuma Alışkanlığı
10/07/2018

Sayın Okul Müdürleri, Bunları Mutlaka Yapın-3

Öğrenciye okuma alışkanlığı kazandırmak

     Ulusların eğitim seviyelerini ölçen PISA sonuçlarına göre eğitimin birçok alanında başarısız olduk. Başarısız olduğumuz alanlardan bir de “okuduğunu anlama” . Bu da şu anlama geliyor; “her ne okuyorsak anlamıyoruz” demektir ki en acı olanı da budur.

  Unutmayalım biz öğretmenlerin en önemli misyonu  çocuklarımızı en az diğer  milletlerinin çocukları seviyesine çıkarmak hatta onları geçmek olmalıdır. Aksi durumda  geriye düşmek, dünyadaki gelişmeleri kaçırmak ve nihayetinde yok olmak anlamına gelmektedir.

    2015-2016 Eğitim-öğretim yılında Gümüşpala MTAL olarak sekiz ülke ile (Almanya, Fransa, İspanya, Portekiz, Romanya, Bulgaristan, İtalya ve Türkiye) Erasmus+ projesi yürüttük, bu ülkelerin lise düzeyindeki öğrencileriyle tanıştık, amaçlarına, çalışmalarına şahit olduk. Özellikle yabancı dil konusunda çok başarılı olduklarına bir de kitap okuma alışkanlıklarına şahit olduk. Yani PISA sonuçları hiç de şaşırtıcı değil buradan bakınca.

  Değerli okul müdürleri yirmi altı yıllık öğretmen, yirmi yıllık eğitim yöneticisi olarak yazıyorum, eğer çocuklarımızın hayatlarına olumlu katkı yapmak istiyorsak, onlara okuma alışkanlığı kazandırmak zorundayız.

        Biliyoruz ki toplum olarak okumaya karşı bir direnç oluşturmuş durumdayız. Bu direnci kırmak da sizin marifetiniz olsun. Bunu başardığımızda hem bir çok sorunu çözmüş olacağız hem de okuyan, anlayan, sorgulayan bir nesil yetiştirmiş olacağız. Bu da ülkemizi çok daha ileri taşıyacaktır.

    Örnek olsun diye yazıyorum, biz Gümüşpala MTAL olarak ne yaptık;

     Öncelikle öğretmenler genel kurulunda görüştük ve “her gün on beş dakika okuma etkinliği uygulanacak” şekilde karara aldık. Bunu bir takvime bağladık ve duyuruları yaptık. Ödülünü, kuralları, listeleri belirledik ve uygulamaya koyduk. Böylece kütüphaneyi de etkin kullandık. Ara ara denetledik, kontrol ettik.

    Sonuç olarak öğrencilerimiz bu anlamda çok olumlu tepkiler verdiler, dönem başına 70-80 kitap( 80-90 bin sayfa) okuyan öğrencilerimizin sayıları hiç de az değildi. Yaz tatilinde de okumaya devam ediyoruz.( bir de istatistik yapıldı kitap okuyan öğrencilerin derslerinde de başarılı oldukları gözlemlendi)

                                                          Süleyman ŞEN

                                                         Eğitim Yöneticisi 



1089 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

DOĞRU ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME - 24/01/2020
2019 -2020 Eğitim Öğretim yılının birinci dönemini geride bıraktık. Bir dönem boyunca neleri yaptık neleri yapamadık. Özellikle ölçme ve değerlendirme alanında yapılanları iyice gözden geçirdim.
Oku Oku Oku - 15/08/2019
Hiç durmadan, ara vermeden, zaman kaybetmeden oku,
LGS 2018 TERCİH ve YERLEŞTİRME - 28/06/2018
ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ 1-Kimler başvurabilecekler? - 8’inci sınıfı başarıyla tamamlayan veya mezun durumda olan öğrenciler
2018 LİSELERE ÖĞRENCİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ - 08/05/2018
2018 Yılı ortaöğretim kurumları öğrenci yerleştirme sisteminin iki özelliği var.
Değerli Okul Müdürleri Bunları Mutlaka Yapın-2 - 04/10/2017
Bir önceki yazımızda eğitimde başarı için iyi hazırlanmış bir ders programının önemini vurgulamıştık. Bu konuda başka nelerin yapılabileceğini yazmaya devam ediyoruz. Mesela iyi hazırlanmış ölçme ve değerlendirme takvimi.
Değerli Okul Müdürleri Bunları Mutlaka Yapın - 31/07/2017
Yeni bir eğitim öğretim dönemini planlamaya başladığımız bu günlerde, daha çok başarılı olmak için yöntemler aradığımız bir gerçek. Bir eğitimci olarak buna kafa yormak, sorgulamak ve başarmak zorundayız. Aksi halde yok oluşumuza zemin
Öğrencilerimizden Beklentiler - 27/07/2017
Herkesin beklentisi önemlidir ve bunun için çabaladıkları da aşikardır. Bir öğretmen olarak benim siz çok değerli öğrencilerimizden beklentilerim ise( bu arada katılmayanlarda olabilir);
Performans ve Proje görevleri - 29/02/2016
Performans görevinizi hazırlama konusunda
2015 YENİ TEOG - 01/07/2015
2015 TEOG İLE AÇIKLMALAR

 

“Bugün hepimize düşen ortak görev; ulusal değerlere, bilince, Cumhuriyet’e sahip çıkmak, Çanakkale’yi, Kurtuluş Savaşı’nı kazanan  ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır. Türk Ulusu dili, kültürü, tarihi ve saygın kimliğiyle aydınlık yarınlara el ele güçlü biçimde yürüyecektir.” Mustafa Kemal ATATÜRK

Belki bir gün...

Kendin için,ailen için, devlet için ve hatta dünya için daha da önemlisi insanlık için kendini çok iyi yetiştir, geleceğe iyi hazırlan. Zira bunlardan biri, belki bir gün sana ihtiyaç duyabilir. 
            Süleyman ŞEN

VİZYONUMUZ
Dünya'yı bilen, onu önemseyen, barışçıl bireyler yetiştiriyoruz.
MİSYONUMUZ
Görevimiz; rehberi bilim olan, araştıran, sorgulayan, öğrenen ve kendini gerçekleştiren, hoşgörü ve manevi değerleri yüksek, toplumsal çürümeye panzehir olmuş, insanlığın olgunlaşmasını hızlandıran, evrensel değerleri fark etmiş ve içselleştirmiş, yaşanabilir bir dünya taraftarı olan bireylerin yetişmesine katkı sağlamaktır.
Anket
Sizce okul başarısızlığının nedeni nedir?
Hava Durumu
Site Haritası